Edderkop FAQ

Vores Edderkop FAQ indeholder alle de mest stillede spørgsmål vi får i forbindelse med vores behandlinger. Skulle der være noget vi ikke har besvaret på denne side kan du altid kontakte os på tlf. 24245583 eller sende os en mail på: info@billigskadedyr.dk

Ønsker du at læse om vores behandlingmetoder og priser kan du læse mere her!

Edderkopper er nyttedyr der spise mange andre typer insekter. Dog vil vores behandling også tage disse. Det er derfor ikke nødvendigt at leve med dem i din bolig! 

Mest synlig er de fleste edderkopper om sommeren især i form af spindelvæv på facaden, havemøbler, carport eller hækken.

For det bedste resultat skal man behandle 2x årligt (forår & efterår). Dette for at stoppe væksten af edderkopper henover sommeren. 

Vi oplever at den første aktivitet begynder i Marts-April, og ellers stiger henover sommeren i takt med at deres æg klægger. 

„Giften‟ er et helt ufarligt og miljøvenligt middel der ikke skader vores omgivelser eller nyttedyr i disse. Giften vil hurtigt og effektivt bekæmpe edderkopperne og du vil allerede samme dag begynde at se edderkopper der hænger fra deres spind.

Giften er desuden effektiv mod bl.a. bladlus, fluer, myg og andre irriterende insekter.

Ønsker du at se at udvalg de de mest effektive midler til privat brug kan du se mere her!

En uge før behandling kan det være en god ide at gå en runde med en kost og fjerne alt spindelvæv. Derved kan vi se præcis hvor de er mest aktive.

 

Efter behandling er det meget vigtigt at du ikke skyller fladerne af på nogen måde! Så hvis du har en vinduespudser der kommer automatisk vil det være en god ide at udskyde ham til mindst 14 dage fra behandling. Efter ca. 3 uger kan du med fordel fjerne alt spindelvæv igen!

Normalt vil det ikke være nødvendigt at behandle indendøre da edderkopperne ikke kun er inde men bevæger sig ind og ud flere gange dagligt.

Der kan være flere årsager til at du er invaderet af edderkopper, heriblandt det område du bor i. Edderkopper søger et fugtigt miljø, bor du derfor i et område med høj luftfugtighed, grundet omkringliggende vandløb, søer eller hav.

Luftfugtigheden er også grunden til at du ofte ser mest aktivitet i kælderrum, bryggers, badeværelse eller soveværelse.

Der findes ca. 500 arter af edderkopper i Danmark og mere en 50.000 arter på verdensplan. De største i Danmark bliver op til 25cm i diameter og de mindste helt ned til 1mm i diameter.

Der vil altid være en masse små sprækker og revner i din bolig edderkoppen kan kravle igennem. Det er derfor umuligt at fuge din bolig tæt for at forebygge dette, og iøvrigt ikke anbefalet!

Edderkoppen vil være kønsmoden efter at have haft hudskifte 5-10 gange eller det der ca. svarer til 3-4 måneder. Efter parring lægger hunnen ca. 50 æg. Derfor kan et enkelt par edderkopper på omkring et år blive til mere end 100.000.

Det er svært at sige præcist, men det siges at der som hovedregel er et sted mellem 100 og 150 edderkopper pr m2. Du kan derfor nemt have flere tusinde i din bolig.

Den danske fugleedderkop kan blive op til 18mm i diameter og lever for det meste i det fri. Det er derfor meget usansynligt at finde denne i din bolig.

Hvad er en edderkop?

Edderkoppen (Araneae) er et insekt der tilhøre familien ”Spindlere” (Arachnida). I Danmark findes der ca. 500 arter og mere end 49.000 registret arter på verdensplan.

Edderkoppen lever primært af at fange andre insekter i deres spind. Byttet dræbes med deres gift og de spiser derefter hele byttet. Det siges at edderkopper  årligt spiser mere end 400 millioner tons insekter, hvilket er mere end den samlede mængde af kød og fisk vi spiser på verdensplan. Man har fundet forsteninger af edderkopper der er mere end 400 mio. år gamle.

En Britisk undersøgelse har beregnet at der findes ca. 1-1.2 mio edderkopper pr. hektar udyrket jord.

Parring og kønsmodenhed

Det er meget forskelligt hvordan en parring fungere for de arter set i Danmark. Alle arter har dog tilfælles at hannen tager det første skridt. Nogle hanner slår deres palper mod loftet for at skabe en lyd der tiltrækker hunnerne. Mens andre arter laver rystelser i deres spind for at vise holdbarheden af dens spind. Det er derfor op til hunnen at vælge! Hvis hunnerne er interesseret vil de vise det ved at være passiv og omvendt hvis hun ikke er villig vil hun flygte eller gå til angreb på hannen. Efter parring vil hunnen oftest spise hannen medmindre han når at flygte.

Edderkoppen vil være kønsmoden efter at have haft hudskifte 5-10 gange eller det der ca. svarer til 3-4 måneder. Efter parring lægger hunnen ca. 50 æg. Derfor kan et enkelt par edderkopper på omkring et år blive til mere end 100.000.

Edderkoppens æg

Edderkoppens krop

Edderkoppen består af en forkrop og en bagkrop. Først på forkroppen finder man dens kæber som også indeholder giften, her finder man også palperne som er edderkoppens smage-, føle-, og parringsorgan. Alle 8 ben sidder på forkroppen. Selve forkroppen er beskyttet af en hård skald for at beskytte de indre organer og muskler. Edderkoppens ben består af syv led og har normalt 2-3 kløer på spidsen. Enden er desuden udstyret med en “dusk” af en speciel type hår med en klæbrig evne der gør at edderkoppen kan bevæge sig opad vægge og på loftet. 

For- og bagkrop er sammensat af en kort tynd stilk. Bagkroppen består primært af lunge organer samt sæd- og æggeleder. Længst bagtil finder man spindevorten som udskyder dens spind.

Edderkoppernes spind er lavet af et meget proteinrigt materiale og et stof ved navn ”Pyrolidin”. Dette er af vægten et ekstremt stærkt materiale, endnu stærkere end “kevlar” som er et materiale vi nok mest kender fra fremstilling af skudsikreveste. Man har derfor lige nu forsøg på fremstille dette materiale ved at gensplejse en ged til at kunne fremstille dette i dens mælk.

Edderkopper lugter, smager og hører ved brug af “sansehår” på benene. Edderkopper er ydermere i stand til at gro eventuelle tabte legemsdele ud som fx dens ben, giftkløer, palper, eller spindevorter. 

Edderkoppens krop