Myrer FAQ
Her kan du læse vores myrer FAQ, vores mest stillede spørgsmål. Skulle dit spørgsmål ikke fremgå af denne myrer FAQ er du mere end velkommen til at skrive eller ringe til os!
Ønsker du at finde de bedste produkter til privatbrug kan du se mere her!
Giften er IKKE farlig for mennesker eller dyr. Giften fungere som k-vitamin, hvilket er et vitamin mennesker og dyr allerede besidder i deres blod. K-vitamin bliver bl.a. brugt til at størkne blodet, og derved stoppe kraftige blødninger. De mængder vi benytter til at bekæmpe myrer er derfor meget langt fra en farlig dosis for mennsker eller dyr både store som små.
Giften er fuldt effektiv i 3-4 måneder på papiret, hvilket betyder at giften har en effekt længere end det. Efter myrene i boet er døde er giften stadig aktiv i de døde myrer. Så hvis en ny koloni forsøger at flytte ind i samme bo vil disse også dø.
Det er vores erfaring at en enkelt behandling årligt er nok til at holde dig myrefri hele sommeren. Dette afhænger dog af hvor lang sommeren bliver og hvor man bor. Med udviklingen i antallet af myrer og varmen, kan det forventes at det i fremtiden vil kræve 2 behandlinger årligt.
Man må helst ikke døde støvsuge eller på anden måde fjerne døde myrer! Myrer ved præcis hvor mange de har sendt ud af boet, hvis de myrer ikke kommer tilbage sender de det dobbelte ud og leder efter de døde. Da myrer spiser deres egne døde, vil de bringe dem ned i boet og derved udbrede giften på den måde. Dette er også grunden til at myrelokkedåser og anden „håndkøbsgift‟ kun gør problemerne værre.
Vi behandler både indendørs og udendørs! Myrer kommer 9/10 gange fra haven, men især i boliger med gulvvarme kan man have et bo under huset. Hvis dette er sagen vil man typisk opleve at aktiviteten starter tidligere på året hvor der stadig er koldt og måske endda frost udenfor. Dette ændrer dog ikke på effekten af vores behandling!
Du kan læse mere om vores behandlingsmetode her!
Nej, giften hverken farver, pletter eller smitter af på gulve, gardiner eller andet i din bolig. 99% af vores blanding er vand, så sørg for at dine gulve kan holde til dette. De eneste mærker der kan forekomme er skaller fra kalk i vandet, dette kan dog tørres af når giften ikke længere er nødvendig.
Du skal kontakte os så snart du ser den første vedvarende aktivitet af myrer. Hverken før eller efter! Vi kan desværre ikke forebygge myrer, der skal være myrer til at gå giften før den er effektiv. Modsat hvis du venter for længe vil boet vokse sig større og det vil derfor blive mere besværligt at komme af med dem.
Ønsker du myrebekæmpelse kan du læse mere her!
De fleste vil nok mene at det er ulækkert at have myrer på køkkenbordet, i madvarer eller bare at dele din bolig med disse insekter. Men udover det er myrer meget destruktive og kan uden problem nedbryde alle materialer undtagen metal og glas. De vil derfor ødelægge dine fuger, murværk og med tiden skabe ujævnhed i dine fliser.
Selvom myrerne oftest kun er i haven vil de med tiden søge indendørs for føde og varme. Ofte opdager man ikke at man har myrer indendørs da de kan komme ind i forbindelse med vand og varmerør. De kan derfor bevæge sig i og bag dine køkkenskabe uden at du ved det.
Selvom myrelokkedåser og andre former for håndkøbsgift til bekæmpelse af myrer kan hjælpe på meget små problemer, vil vi klart anbefale at kontakte en professionel i stedet. Især myrelokkedåser tiltrækker flere myrer end de bekæmper, da boet vil lede efter de døde myrer. Myrerne fra boet vil lade de døde myrer ligge da de kan lugte giften. Derfor er vores gift meget mere effektiv! Den dosis vi bruger gør at myrerne ikke ved at det er gift der er i blodet på de døde, og de vil derfor tage de døde med ned i boet og spise dem. Derved får vi bekæmpet hele boet
Der findes mange husmor-råd som glorificeres af forskellige medier på nettet, men her er min klare mening om dem. Virker de? NEJ!
De mest populære husmor-råd er:
Kanel og kaffegrums er et af de mest populære råd mod myrer og kan måske irritere myrerne i en kort periode men bekæmper dem altså ikke.
Kogende vand er endnu et populært råd. Kogende vand vil naturligvis bekæmpe de myrer det berører og det lyder jo meget godt, hvis ikke det var fordi der findes en halv til en hel million myrer i et bo. De få hundrede måske tusinde myrer du rammer gør desværre ikke en forskel. Desuden skader det din græsplæne og andre planter i din have, som set på billedet under.
Problemet med disse husmor-råd er at myrerne vil flytte til en nyt område i en periode, indtil de kan flytte tilbage til boet igen. Når de for eksempel vender sig til lugten af kaffegrums, salt, eddike eller gær. Nu har du så myrer to steder i stedet for kun det ene, og måske har du dræbt din græsplæne i forsøget.
Giften fungerer som k-vitamin, hvilket er et naturligt stof for mennesker og dyr. Stoffet hjælper blodet med at størkne ved for eksempel en rift eller et sår. K-Vitamin er et stof som mange indtager hvis de har problemer med kraftige blødninger eller før og efter fødsel. De mængder vi benytter til en behandling er derfor ikke farligt for os mennesker og dyr, store som små.
Giften går ind og størkner myrernes væskeomløb, og fungere som en stor blodprop. Det vil derfor se ud som en naturlig dødsårsag til de andre myrer, hvilket gør at de tager dem med ned i boet og spiser de døde. Med tiden vil boet dø ud og du kan herefter være myrefri.
Det er altid en god ide at i er flere naboer der får behandlet årligt. Det hjælper på at holde den naturlig bestand, der kan bevæge sig ind på din grund, nede. Det er dog ikke nødvendigt at dine naboer får behandlet før du kan blive myrefri, men det hjælper helt sikkert.
Du kan læse mere om vores mængderabat her!
Længere nede på siden kan du læse om de tre mest udbredte myrearter vi har i Danmark.
Fakta om myrer
Myrer er det insekt der findes i de fleste dele af verdenen. Det estimeres at den samlede masse af myrer overstiger den samlede masse af mennesker 3 gange. Myrer er omkring 3-9mm lange og der er mellem en halv til en hel million myrer i et ”myrebo”. De lever af visse sødestoffer som findes i naturen, men også kan findes i de fleste hjem, heriblandt nektar, plantekirtler og honningdug. Myrer gror også deres egne svampe. Der findes flere forskellige arter af myrer men den mest udbredte er ”Den sorte havemyre” (Lasius niger). De kan nedbryde alt på nær glas og metal, de har derfor ikke svært ved at finde ind i din bolig. De kommer dog oftest ind via en gummifuge i vinduer eller døre.
Myrer har ikke lunger som vi mennesker har, de trækker derfor vejret gennem huden. Myrerne går i vinterhi omkring August-September alt efter hvor lang sommeren er. De vågner først igen omkring Marts, dette varierer dog fra hjem til hjem. Enkelte boliger vil opleve angreb om vinteren, dette kan skyldes brug af gulvvarme.
Hvorfor har jeg myrer i mit hjem?
Myreboet kan være langt fra din grund, boet kan dog også befinde sig under husets sokkel. Myrer kan opfange dufte på op til flere hundrede meter væk. Hvilket kan betyde at de kommer fra din nabo eller fra et nærtliggende skovområde. De er dog hovedsageligt på grunden for at finde føde, det kan derfor være grundet planter og andet føde at de er. Det kan også være grundet en sandet jord på din grund, der gør det nemt for myrerne at bygge deres bo.
Myrer kan nedbryde næsten alt i din bolig, og derfor oplever man ofte at fliserne blive skæve eller at fugerne bliver ødelagt.
Hvorfor har jeg myrer hvert år?
Når der er for mange myrer i et myrebo, udvikler specielle myrer vinger og flyver ud af boet for at opstarte et nyt. Det er derfor man aldrig slipper helt af med dem da der med tiden vil flytte nye myrer ind i det allerede eksisterende bo. Hvis du ikke har fået en behandling året før vil boet på din grund være overbeboet, og du vil derfor opleve en vækst i myrer og især flyvemyrer.
Hvilke typer af myrer har vi i Danmark?
Der er mere 15.000 arter af myrer på verdensplan, hvoraf ca. 40 af de arter lever i Danmark. De mest udbredte arter i Danmark er, den sorte havemyre, den røde skovmyre og den gule engmyre. Først nævnte er den mest udbredte.
Den sorte havemyre:
Den sorte havemyre er hos hannerne ca. 3-5mm og hunnerne ca. 8-10mm i længde. Disse findes overalt i Danmark, og er typisk den myre der lever i din have, deraf navnet havemyre. De findes dog på enhver lokalitet i Danmark, byer både store og små, strande, dyrket såvel som udyrket jord og i skove.
Den røde skovmyre:
Den røde skovmyre er især udbredt i Jylland og kan blive op 10mm i længde. Dens forkrop er en rødbrun farve og bagkroppen er sort. Skovmyren lever kun i store tuer på op imod 2 meters højde. De bygger oftest deres tuer i skovkanter hvor der både er læ men også en masse sol. Skovmyren kan bide fra sig og, hvis den føler sig truet vil den sprøjte syre efter dig.
Den gule engmyre:
Den gule engmyre er en smule mindre end de andre og måler ca 2-4mm for hannerne og 6-8mm for hunnerne. Engmyren lever af honningdug fra bladlus som kan findes ved jorden omkring planter. De lever i enge og overdrev, og bygger deres myrebo i områder med meget sol. Engmyrerne kommer sjældent op til overfladen og lever under jorden medmindre de skal på parringsflugt. Den gule engmyre har en gullig farve hos hannerne, heraf navnet, mens hunnerne er mere brunlige.